Fókuszban a lótücsök

Hívhatják lóféregnek, lótetűnek, lóbogárnak vagy akár vakondtücsöknek is, nem segít rajta, mindenképp, legalábbis legtöbbünk számára, visszataszítóan ronda állat. Ha valaki nem is látott még lótücsköt, a hírét biztosan hallotta.

Elsősorban a zöldségtermesztők rettegnek tőle jogosan, mivel a kertekben, szabadföldön, üveg vagy fólia alatt egyaránt, de szántóföldi körülmények között is óriási pusztítást tud végezni veteményesben, dísznövények, vagy szántóföldi növények közt. Földalatti „léptei” nyomán a növényállomány kiritkul, mert táplálékszerző kőrútjain az útjába kerülő fiatal növények, palánták gyökereit megrágja, elrágja, rongálja. Hiába táplálkozik talajlakó káros rovarokkal és egyéb terrikol állatokkal is, haszna nem múlja felül károsítását. Magyarország területén mindenhol előfordulhat, kedveli a nyirkos, lazább talajokat melyekben könnyen mozog.

Főleg éjszaka aktív, de jelenlétét könnyű felismerni, ugyanis közvetlen a talaj felszíne alatt húzódó szövevényes, kanyargós ujjnyi átmérőjű járataik boltozata, a felszín fölé emelkedik. Mozgása közben nem kíméli a növények gyökérzónáját, sőt, szárazságban előszeretettel keresi is, a lédúsabb növényeket. A lárva, és az imágó egyaránt pusztító.