Felülvetés és a kopasz foltok kijavítása

Az év bizonyos időszakaiban szükségessé válhat a gyep felülvetése, a kopasz vagy leromlott részek kijavítása, illetve egyszerűen a szép pázsit fenntartása érdekében. Az okoktól függően a megoldás is eltérő lehet.

A pázsiton kopasz foltok és/vagy leromlott részek a fű pusztulásának következtében jelennek meg, amely számos okra vezethető vissza. Az általános terhelés vagy a gyalogos és gépi forgalom okozta kopás akkor eredményezheti a gyep elvékonyodását, ha meghatározott területekre koncentrálódik. Egyébiránt, a fűpusztulás felléphet kártevők és betegségek által okozott károsodás és/vagy olyan körülmények következtében is, mint a szárazság és a száraz foltosodás.

Ha ezeket a területeket érintetlenül hagyjuk, azokon a pázsitfűfélék, mohák és egyéb gyomnövények szaporodnak el. Ezen gyomok jelenléte nem csupán a gyep esztétikai minőségét befolyásolja, de további visszaszorulásra hajlamosítja a pázsitot, és csökkenti a gyep általános kopástűrő képességét is. Éppen ezért a legjobb, amit tehetünk, ha megjelenésük után mielőbb kijavítjuk ezeket a károsodott területeket, amint lehetőségünk van rá, vagy legalábbis amikor a körülmények az elvetendő fűmagok számára kedvezőek.